Nihilizmi


Nihilizmi është qëndrimi që e zhvesh perceptimin apo interpretimin e realitetit nga vlerat që njeriu (kryesisht shoqëria) iu imponon objekteve dhe dukurive.

Nihilizmi pohon se objektet dhe dukuritë nuk kanë asnjë vlerë prej vetvete, përveç atyre që ne u imponojmë, ndaj dhe për njohjen dhe parashikimin e realitetit është e domosdoshme që këto vlera të mos merren parasysh, duke qenë se në të shumtën e rasteve burojnë si shkak i emocioneve, ideologjive, utilitarizmit apo marrëveshjeve shoqërore, sesa nga perceptimi objektiv, duke e shtrembëruar kësisoj perceptimin apo parashikimin e realitetit.

Si i tillë, nihilizmi rreshtohet krah objektivizmit si zbatuesi kryesor i këtij në njohjen e realitetit.
Aktualitet | Shkrime | Video | Thënie | Shpoti | Forum | Terminologji | Dijeni | Kontakt

 ateistet.org © 2007 - 2017 I
mbylle
Loading