Qytetërimi i sotëm i detyrohet ekskluzivisht luftës që iu bë feve dhe metodave të klerit t'organizuar.
1934
Vetëm shkencëtari, i cili mundohet të përshtatë njerëzimin te gjithësia dhe gjithësinë te njerëzimi, do prodhojë më në fund kryeveprën e imagjinatës njerëzore. Dhe kur të vijë ajo ditë, profeti dhe artisti do të mbeten të turpëruar...
Sa më i pazhvilluar të jetë njeriu, aq më tepër i trembet vdekjes.
Prapa fesë gjithnjë janë fshehur interesat politike të pushtuesit. Qëllimi themelor i kthimit me detyrim ekonomik ishte synimi i turqve për të shuar luftërat kryengritëse shqiptare, duke përdorur islamizimin si mjet përçarjeje midis shqiptarëve, si mjet ideologjik që do të përligjte më mirë pushtimin
1981
Gjëja që ka shkaktuar fanatizmin (fetar) janë përrallat të shpikura nga keqdashja, të pranuara nga frika dhe të ruajtura nga marrëzia
Një femër aziatike dhe orientale nuk ka sesi t'i japi një kontribut pozitiv shoqëris t'onë t'etshme për një jetë më të lumtur e më të shkëlqyer - sikur shumica e gravet muhamedane në Shqipërin e Vjetër, ashtu edhe një pjesë e madhe e grave kosovare, ndër qytetet, nuk kanë ndonjë funksjon shoqëror të plotë! Kjo mungesë kulture e ky pasivitet formon një nga plagët më kryesore të shoqërisë s'onë. Një edukatë e gabuar, një besim fanatik, një botkuptim oriental, dhe një egoizmë gjinore, këtë fuqi kombëtare, këtë dinamo energjike, e ka mbështjellë nën lecka duke e robëruar mbrapa kafazavet.
1943
Asnjë besë e asnjë fe nuk i ka ruajtur njerëzit e saj që të mos bëhen edhe të shtrëmbër edhe të ligj.
Çdo teknologji deri diku e përparuar nuk dallon nga magjia.
Asgjë fizike që shqisat e përvoja na vënë para syve, ose që na provohen me anë të demonstrimeve të nevojshme, nuk ka pse vihet në mëdyshje (aq më pak të dënohet) për shkak të fragmenteve të dëshmive biblike.
Nuk do të mund ta shmangim dhe për shumë kohë problemin fetar. Nëse ndokush mendon se është thelbësore që shoqëria njerëzore të ngrihet mbi themele gënjeshtrash, atëherë, sipas mendimit tim, kjo shoqëri nuk ia vlen të ruhet.
Njerëzit tanë ia kishin dalë shumë mirë më parë të jetonin pa këtë fe. Kam gjashtë divizione SS të përbëra nga njerëz absolutisht indiferentë ndaj çështjeve të fesë.
Lufta do të mbarojë një ditë. Atëherë do të jetë detyra ime e fundit të zgjidh problemin e fesë.
Katastrofa për ne është që jemi lidhur pas një feje që rebelohet kundër çdo gëzimi të shqisave. Në lidhje me këtë, hipokrizia e protestantëve është edhe më e keqe se e katolikëve.
Fetë e kanë kaluar pikën e tyre kulmore, tani janë dekadente. Mund të mbesin të tilla dhe për pak shekuj. Atë që s'e bëjnë dot revolucionet, do ta bëjë evolucioni.
Megjithëse feja nuk ka për synim të kërkojë të vërtetën, është një lloj filozofie që mund të kënaqë mendjet e thjeshta dhe kjo nuk i bën dëm askujt... Ajo që duhet të bëjmë, pra, është t'i heqim helmin që përmban. Në lidhje me këtë, janë bërë përparime të mëdha gjatë shekujve të fundit.
Nëse pikërisht në këtë çast do t'i asgjësonim fetë me forcë, njerëzia do të na lutej njëzëri për ndonjë formë të re adhurimi.
Për t'ua lehtësuar vdekjen njerëzve, Kisha iu hedh karremin e një bote më të mirë. Ne, për sa kemi në dorë, kufizohemi t'u themi njerëzve ta jetojnë jetën në mënyrë të denjë. Dhe për këtë mjafton që njeriu t'u përshtatet ligjeve të natyrës. Le të frymëzohemi nga këto parime dhe jo shumë larg do të triumfojmë mbi fenë.
Do të ishte më mirë të flisnim për Konstandin Tradhëtarin dhe Julian Besnikun sesa për Konstandinin e Madh dhe Julian Apostatin.
Aktualitet | Shkrime | Video | Thënie | Shpoti | Forum | Terminologji | Dijeni | Kontakt

 ateistet.org © 2007 - 2017 I
mbylle
Loading