“Përkatësia fetare” në regjistrin shtetëror, përligjje zyrtare e tërë të këqijave!

Nuk ka gjë më të adhuruar në botë nga grupet e ithtarëve përkatës sesa fetë, në veçanti imazhi i “zotit” apo “perëndive”, të cilat na vinë që nga lashtësia. Po aq janë bërë ato edhe të debatuara e të diskutueshme botërisht, madje, gjithnjë e më fuqishëm, si instrumente politike-indoktrinuese konfliktesh të...

Ferexheja dhe qytetërimi

Rryma përparimtare që ka kapur shoqërinë shqiptare është kaq e fortë sa pozitat e botës së vjetër po vihen një pas një në rrezik. Të vjetrit e ndjejnë se nuk mjafton vullneti i tyre dhe forca brutale për të ruajtur këto pozita dhe prandaj përpiqen të përligjin mrapështinë e botës së tyre me argumenta... filozofike...

Lirim nga lënda mësimore e Fesë në shkollat greke

Legjislacioni grek i jep nga viti 2008 të drejtën çdo nxënësi të shkollave publike të mos marrë pjesë në lëndën mësimore të Fesë, në vizitat në kisha dhe në lutjen fetare para shkollës. Mjafton të bëhet një deklaratë e thjeshtë e kujdestarit (prindit) nëse nxënësi është nën moshë, ose nga vetë nxënësi nëse është në...

Letër "zotit"

Sqarim paraprak: Unë jam protestant. Unë protestoj kundër çdo gjëje që lëvizet, sepse lëvizin shpejt dhe kundër të gjitha gjërave që nuk lëvizin, pikërisht sepse nuk lëvizin. Megjithëkëtë, unë protestoj edhe kundër gjërave që lëvizen shumë ngadalë, pikërisht se lëvizen tepër ngadalë përpara. Unë kam shumë arsye të...

Darvinizmi në Shqipëri

Viti 2009 është "Viti i Darvinit", 200-vjetori i lindjes së tij dhe 150-vjetori i botimit të librit të tij të famshëm, "Mbi origjinën e llojeve". Ky vit do të festohet në të gjithë botën, nëpërmjet simpoziumeve, botimeve, ekspozitave dhe udhëtimeve në vendet ku Darvini shkoi dhe gjeti faktet për librin e tij të...

"Bindju ti Xhemalit që të shpëtosh"

Sot në mëngjes herët dëgjova një të trokitur në derë. E hapa dhe shikoj një çift të veshur mirë dhe me buzëqeshje në fytyrë. Burri foli i pari: “Mirëmëngjes? Unë jam Qazimi, kjo Maria.” Maria: “Mirëmëngjes! Kemi ardhur të të ftojmë të vish të lëpish bythën e Xhemalit me ne.” Unë: “Si qe kjo?! Ça flisni mër? Kush...

Harun Jahja - artisti (jo shkencëtari)

Duke qenë që kam shkruar për kreacionizmin amerikan në të kaluarën, mora një letër elektronike disa muaj më parë me ftesë për të intervistuar Harun Jahjen në Stamboll. Harun Jahja është nofkë e Adnan Oktarit, kreut të një komuniteti fetar të mirëfinancuar e me qendër në Stamboll. Pas shumë vitesh refuzimi për të...

Ku vajti shkenca?

Gjithnjë e më tepër sot po përmbytemi nga gjepura të maskuara si shkencë. Të ashtuquajturit mediumë gëlojnë kudo, politikanët kërkojnë këshillën e astrologëve dhe njerëzit e thjeshtë refuzojnë deri dhe këshillat e doktorëve për t'u shëruar nga ana tjetër me "mjekësi alternative" që iu shpërndahet nga sharlatanë. Në...
Aktualitet | Shkrime | Video | Thënie | Shpoti | Forum | Terminologji | Dijeni | Kontakt

 ateistet.org © 2007 - 2017 I
mbylle
Loading