Të birtë e shekullit të ri

Na t'birt e shekullit të ri që plakun e lamë në "shejtnin" e tij, e çuem grushtin për me luftue nder lufta të reja dhe me fitue... Na të birt e shekullit të ri, filizat e një toke së rimun me lot ku djersë e ballit u dikonte kot - se dheu i ynë qe kafshatë e huej dhe ne marrëzi duhej shumë shtrejtë t'u paguejm. Na t'...

Shitja e shenjtorëve

Më kujtohet shumë mirë një ditë e Ujit të Bekuar, që binte në palcën e dimrit, kur prifti hidhte kryqin e «shenjtë» në ujë e besimtarët suleshin duke çarë ujin e akullt të lumit për ta gjetur dhe për të siguruar «fatin e mirë» për atë vit. Tani më vjen çudi se si nuk e quanin ditën e ujit të mallkuar, pasi atë ditë...

Blasfemi

Notojnë xhamiat dhe kishat nëpër kujtime tona e lutjet pa kuptim e shije përplasen për muret e tyne, dhe nga këto lutje zemra zotit ende s'iu thye, por vazhdoi të rrahi ndër lodra dhe kumbona. Xhamiat dhe kishat madhshtore ndër vende të mjerueme... Kumbonaret dhe minaret e nalta mbi shtëpia tona përdhecke... Zani i...

Feja dhe ateizmi

Pasqyra e lëndës 1. Prezantimi i temës 2. Fetë, objekt i polemikës shekullore të njerëzimit 3. Të besuarit është zgjedhje dhe zgjidhje personale 4. Koha e teokracisë politike ka perënduar 5. Kërcënimet me gjuhën fetare, nuk pinë ujë fare në ndërgjegjen shqiptare 6. Ndarja e fesë nga shkolla, arsimi laik është...

Jo, faleminderit, Obama, shqiptarët nuk janë komb mysliman!

Urimi i Barak Obamës, presidentit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, që para një kohe ia drejtoi presidentes së Kosovës, Atifete Jahjagës, me rastin e festës fetare të "Bajramit", që kremtohet nga shqiptarët që e praktikojnë islamin si fe, ishte një befasi e madhe për këdo që i përcjell marrëdhëniet ndërmjet...

Kriza e besimit dhe keqpërdorimi i fesë

Konstantes agresive në rritje të zhvillimeve shoqërore në Kosovë nuk po i shpëton dot as diskutimi për ndërtimin e xhamisë për nevojat e besimtarëve në kryeqytet. E panevojshme sigurisht, përderisa deri vonë jemi ndjerë krenarë për trashëgiminë e larmishme fetare që kemi patur gjatë shekujsh. Në një Shqipëri me...

Regjistrimi fetar i popullsisë, kthim në primitivizëm

Riza Hasa, lektor i "Historisë së Popullit Shqiptar" në universitetin "Aleksandër Xhuvani" shprehet se është kundër deklarimit fetar. Ai e cilëson atë si të panevojshëm dhe që nxit primitivizëm në shoqëri. Regjistrimi fetar sjell shumë probleme për shqiptarët? Unë e vlerësoj shumë regjistrimin, sepse është i...

Përse jo, simboleve fetare në shkollat shqiptare

Përkatësia fetare e shqiptarëve e bën më të pasur, më të përbërë identitetin kombëtar. Këtë e dëshmojnë të dhënat e panumërta të kulturës materiale dhe shpirtërore të popullit shqiptar. Por pavarësisht kësaj kur flitet për lejimin apo jo të simboleve fetare si psh: shamitë në shkollat publike mendoj se duhet të biem...
Aktualitet | Shkrime | Video | Thënie | Shpoti | Forum | Terminologji | Dijeni | Kontakt

 ateistet.org © 2007 - 2017 I
mbylle
Loading