Sa kohë që unë quhem Kristo dhe ti Muhamet

«Sa të mësonim revanin, humpmë dhe lingëthin!» Me këto fjalë popullore po plot kuptim m’a përshkroj një arësimtar i vjetër gjëndjen t’onë sociale. «Jemi për të qarë hallë!», hidhet së përtejmi një shoku i tij. «S’vemë të mbytemi me...», e përfundoj bisedimin një Korçar i fjeshtë, patriot i kulluar. Bisedimi ish...

Laiciteti

Pasqyra e lëndës 1. Historiku i laicitetit dhe i parimevet të tjera t’arsimit filluer 2. Laiciteti i arsimit dhe Jules Ferry 3. Shekullarizimi i shkollavet dhe morali laik 4. Ç’do me thânë me qenë laik 1. Historiku i laicitetit dhe i parimevet të tjera t’arsimit filluer Laiciteti e ka burimin e vet në...

Raportet ndërbesimore dhe islamizimi në shek. XV-XVIII

Që në ndeshjet e para të shqiptarëve me turqit osmanllinj filloi të ndihej rryma e një feje të re që, pas pak shekujsh, do të bëhej zotëruese në truallin shqiptar. Në fillim islamizimi filloi të kryhej në formë praktike. Për arsye të lidhjeve e të aleancave politike, disa nga feudalët shqiptarë e përqafuan islamin pa...

S'meritojn' as perëndi

T’kaluemes i shkojn' shum' legjendat mbi perëndit', e tempujt e tyne t'shejt, n'maj t'Olimpit që jan' ngrit'! Mir që jan' largue, as pa lakmue ma n'besim njerzor, se ata besojn prej frige, që do t'hajn' ndëshkim hyjnor... Ata besojn' n'at forc', që njerzore nuk mund me ken', edhe n'se jo n'ndihm' prej saj, dënimi...

Baba Musa lakuriq

... Ke thënë se në atë jetë të liqtë do t’i mundosh! Po, kur i ke bërë vetë, o zot, qysh do t’i gjykosh? Bërës e gjykatës, s’vjen dhe s’ka gjyq më të vështirë një njeri që s’të pëlqen pse nuk e bën më të mirë? Ai që bën dhe gjykon nuk gjykon me të drejtë: vetë flet, vet dëgjon pas fjalës që thonë pleqtë. Në mos...

Natyra bën të sajën

Natyra nuk pyet se në Tokë ka kohë që jetojnë njerëzit, se me punën e tyreata kanë gritur e po ngrenë vepra madhështore. Natyra bën të sajën. Po i erdh për tërmet – e tund. I vjen për vullkan – ajo shpërthen. Po nisi fortunën – natyra nuk e ndalon për hatër të njerëzve. Kur bije sëmundja epidemike – mund të bëjë...

Pse ateizëm?

Ateizmi dikujt ia rrëqeth krejt trupin. Ngjashëm sikur në mesjetë edhe sot në mesin tonë për disa ateizmi është tmerr. Por cili është në të vërtetë ai i çuditshmi në mesin e shqiptarëve: myslimani/krishteri apo ateisti? "Shqiptaria" si koncept nuk u formua për herë të parë nga rilindësit, e as nuk zbriti nga qielli...

Mësuesi i fesë

Që prej disa ditësh në shkollën tonë pat ardhur një mësues i ri, i cili, si thoshin, më parë kishte pasë qënë hoxhë. Prandaj, me të ardhur, u hap fjala se do bënim mësim feje. Dhe kjo gjë u muar vesh kur lexuam në orar se ditën e premte ne myslimanët do të bënim në xhami dy orë mësim feje dhe të krishterët në një...
Aktualitet | Shkrime | Video | Thënie | Shpoti | Forum | Terminologji | Dijeni | Kontakt

 ateistet.org © 2007 - 2017 I
mbylle
Loading