Fanatizmi, ja armiku

Në asnjë vend tjetër të botës nuk është përligjur thënia e famshme e Gambetta-s kundër fanatizmit fetar më shumë se sa në Shqipërinë e sapokrijuar, sidomos në kohën kur lindi shteti shqiptar. Në këtë periudhë, veçanërisht armiku kryesor i nacionalizmit shqiptar ishte kuçedra me dy kokë, fanatizmi mysliman e ortodoks...

Kënga e Majekrahit

- Hidhini! – na thoshin në shekuj. – S’keni ç’i doni, prej pushkës vetëm gjak e zi do të korrni në vend të barit. Por maleve tej e përtej gjëmonte jehona e kasolleve: - Vëllezër! Mbajeni krahit! - Hidhi mjaullinin kishat e xhamitë nëpër muzg të kohës, Pse të vriti kot, o bij të përvuajtur të të madhit!?...

Psikologjia fetare

Ideologjia fetare, duke qenë pasqyrim i shtrembëruar iluziv, fantastik i kushteve të jetës materiale të njerëzve, përbën boshtin, rreth të cilit formohet tërësia e mendimeve, emocioneve dhe ndjenjave të besmitarëve. Kështu feja ka luftuar jo vetëm me anën e botëkuptimit, por me të gjitha format që të mbizotërojë në...

Kombësia dhe kleri katolik

Rallë fort asht ndigjue nëpër botë që klerikalizmi i ka ba mirë nji kombit, por përkundra asht mundue me çfardo armet me i lanë kombet në terr tue qenë ato, jo veç të parët e fesë, veç si edhe shpeshherë (sidomos n’shekujt e parshëm der në kohët e mbrame) edhe t’parët e shekullit, luftarë, mësues msojtoresh...

Besoj

Vanë mënt e mija vanë! Një mejtim më prishi trutë: gjithë profitët pse janë ja Arapë, ja Çifutë? Pse s'ka profitë të tjerë? Këtë s'e kupëtoj dot... Gjëra q'u bënë njëherë, pse nukë bënen dhe sot? Gjëra që s'i kupëtoj, - mos u habitni me mua, - ndë duhet që t'i besoj, do t'i besoj dua, s'dua. Do të besoj Shën...

Popull. Popull, hapi sytë!

Është i «varfër» një «dervish»1, që jeton posi mbret dhe fryhet me raki e mish e më mban plot salltanet? «Dervish» nukë do të thotë të hash, të pish si një ka e të thuash më të kotë: «Ejvalla»... dhe ... «ejvalla!» Me «ejvalla» dhe me «hu» nuk na thua «qeremet», po mos rri si kërcu, duke shfrytur «tuh lanet!» Dreq...

Krishti nuk ësht’ i vërtetë

(profetëve) Hristozi me Muhamenë Qenë vërtet diplomatë, se gënjyen milenë dhe u muarën paratë. Dhe Aliu me Hasanë dhe ata të mirë s’qenë, se gënjyen dynjanë dhe e mbushnë plot qesenë. Pastaj edhe Moisiu, që gënjeu faraonë, seç i vodhi ditëziu kasën e tia, siç thanë. Krishti të ish i vërtetë siç e besojnë...

Andekdota nga jeta e Hasan Tahsinit

Kur i vajti një herë për vizitë një miku në Ninat, me të hyrë në shtëpi ai e përshëndeti Hasan Tahsinin në gjuhën turke. Hasani nuk iu përgjigj fare. - Përse nuk më përfill e s’më përgjigjesh Hasan efendi – i tha miku. - Nuk është e vërtetë se nuk të përgjigjem, - ia ktheu Hasani. – Edhe heshtja është një përgjigje...
Aktualitet | Shkrime | Video | Thënie | Shpoti | Forum | Terminologji | Dijeni | Kontakt

 ateistet.org © 2007 - 2017 I
mbylle
Loading